rekruttering

Slå koldt vandt i blodet, når headhunteren ringer

Det er svært ikke at blive smigret, når man bliver kontaktet af en headhunter. Men tænk dig godt om, lyder rådet fra PROSAs jurister. For har du overhovedet lyst til sige dit nuværende job op?

Der er rift om arbejdskraften for tiden, og derfor oplever flere it-professionelle at blive ringet op af et rekrutteringsfirma.
– En headhunter ringer til dig, hvis du har en interessant profil. Det betyder ikke nødvendigvis, at de har et jobtilbud klar til dig. Det kan være, at de bare ønsker at finde ud af, om du har de rette kompetencer til en given stilling, siger Signe Rasmussen, der er jurist i PROSA, og fortsætter:
– Selvom det er frygtelig smigrende at blive kontaktet af en headhunter, er der nogle overvejelser, du bør gøre dig. For det første, om du overhovedet har lyst til at skifte arbejde. Måske har du nogle virkelig gode kolleger og arbejdsopgaver, så som minimum bør du spørge ind til, hvad det præcis er, headhunteren leder efter, og hvad jobbet går ud på.

Det er også vigtigt, at du får spurgt ind til, hvilken type virksomhed der er tale om, så du kan få et indtryk af, om virksomhedens kultur og værdisæt er noget, du kan se dig selv i.

Hvis du har interesse i at skifte arbejde, kan du hjælpe headhunteren ved at finjustere og opdatere dit cv, så der ikke er tvivl om, hvad du har af erfaring og kompetencer
- Signe Rasmussen, jurist i PROSA

Signe Rasmussen råder dig til at forsøge at få svar på så mange væsentlige spørgsmål om jobbet og virksomheden som muligt, når du taler med rekrutteringsfirmaet.

Du skal også være opmærksom på, at det næppe kun er dig, der er blevet udvalgt af headhunteren. Du er derfor i konkurrence med andre kandidater.
– Hvis du har interesse i at skifte arbejde, kan du hjælpe headhunteren ved at finjustere og opdatere dit cv, så der ikke er tvivl om, hvad du har af erfaring og kompetencer. Når du siger ja til, at headhunteren må gå videre med dig som kandidat, er headhunterens rolle at sælge dig over for virksomheden. Så du stiller dig selv bedre ved at klæde headhunteren bedst muligt på for at få 'solgt' dig til virksomheden. Når det er sket, er det først der, at bolden er spillet tilbage til dig, og du forhåbentlig kan få landet jobbet gennem en jobsamtale, siger juristen.

Sælger af et produkt

Når medlemmer søger rådgivning hos PROSAs jurister efter at være blevet kontaktet af en headhunter, handler spørgsmålene ofte om løn- og ansættelsesvilkårene. For er der udsigt til en højere løn, når virksomheden nu har valgt at headhunte dig? Ikke nødvendigvis, lyder svaret fra Signe Rasmussen.
– Virksomheden har som regel fortalt rekrutteringsbureauet, hvad lønrammen er, men det er som alle andre lønforhandlinger bare et udspil, som du altid kan forsøge at rykke lidt på. Der er jo ikke noget i vejen for at spørge, siger hun.

Men bare fordi virksomheden har benyttet sig af et rekrutteringsbureau, betyder det ikke, at de er desperate og vil gå med til hvad som helst.
– Det er en dyr proces at lede efter nye medarbejdere, både selve screeningen af indkomne ansøgninger, afholdelse af samtaler, og også hvis det kort tid efter viser sig, at virksomheden har valgt forkert. Så at en virksomhed har valgt at gå gennem et rekrutteringsbureau, kan bare være et udtryk for, at de har valgt en vej, hvor der måske er større succes for at få den rette nye medarbejder, siger Signe Rasmussen.

Du får serveret et glans­billede af virksomheden
- Signe Rasmussen, jurist i PROSA

Det er samtidig vigtigt at huske på, at headhunteren er sendt i byen med et produkt, som han eller hun skal sælge til dig.
– Det betyder, at du får serveret et glansbillede af virksomheden. Det er derfor vigtigt, at du kender dine egne prioriteringer. I sådan en proces er det jo ikke kun vigtigt at finde ud af, om du passer til virksomheden, men også om det gælder den anden vej rundt. Så begynd med at overveje, hvad der skal til, for at du har lyst til at skifte arbejde. Så kommer du også nærmere, hvilke spørgsmål der er vigtige at få stillet, når du er til samtale. Og kend dit lønniveau. Du bliver helt sikkert spurgt om det, hvis headhunteren indkalder dig til en samtale. Så undersøg det på forhånd enten via PROSAs lønstatistik, eller også kan du kontakte vores juridiske afdeling, siger Signe Rasmussen.


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en…

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…