Kan it-folk føre en meningsfuld samtale, der er så indforstået, at det lyder som urdu eller volapyk for udenforstående?
"Sagtens", lyder svaret fra Ole Tange, der er it-nørd i PROSA.
Det sker hele tiden.
Der er et helt sprogtræ af forkortelser, referencer, kulturelle talemåder og henvisninger at plukke af, og det er knopskudt og groet frem siden databehandlingens spæde binære dage.
Er man i tvivl, er der adskillige opslagsværker på nettet.
Et af de store og gamle er Jargon – eller helt præcist catb.org/jargon
Det er så vildt, at et næsten helt selvstændigt sprog og en helt unik sprogkultur kan opstå på så få år og samtidig være så meningsfuldt og frodig
Udover en alfabetisk gennemgang og forklaring af tusinder af it-vendinger og forkortelser er der en forklaring og indgang til eksempelvis hackerslang.
Designet af siden er helt enkelt og uden dikkedarer – som i internettets tidligste dage. Det er indholdet, der tæller, og ikke brugeroplevelsen. Det er for nørder og til nørder. På engelsk. Og for udenforstående måske meget svært helt at forstå.
”Men det er superinteressant. Det er simpelthen den folklore, der omgiver vores fag. Vi bruger ord og vendinger, som vi måske ikke tænker over, men som har en oprindelse, der i samtiden gav god mening,” forklarer Ole Tange.
”Det er så vildt, at et næsten helt selvstændigt sprog og en helt unik sprogkultur kan opstå på så få år og samtidig være så meningsfuldt og frodigt,” fortsætter han.
”Jeg bruger det stadig, hvis jeg er i tvivl om noget, men lige så meget, fordi vores historie i it er vigtig og sjov at kende. Det er skægt!” siger Ole Tange.
Han nævner selv en række typiske vendinger, vi bruger måske uden at tænke over det:
• ”Fejl40”, som bruges i flæng, og som relaterer til et problem, der findes 40 centimeter fra skærmen, altså i hovedet på personen. På engelsk er det ”Pebcac” – ’Problem exists between chair and computer’.
• Tidlige harddiske havde navnet ”Winchester drive”. De 40 megabyte plads er det samme som antal skud i magasinet på en dobbeltløbet Winchester shotgun.
• ”Debugge”. Noget alle stadig siger i flæng, og som helt konkret relaterer til myg og insekter, som samlede sig på de gamle magnetspoler, når de blev varme. De skulle derefter renses for insekter.
• Hvis du undrer dig over, hvorfor det hedder ”grep”, når du søger i tekst og giver de linjer, der matcher et udtryk – så er der en forklaring. Den er bare for nørdet at gengive, men kan læses på https://www.catb.org/jargon/html/G/grep.html
• ”Foo” og ”Bar” bruges i dag i eksempler. I sprog vil man ofte skrive: Så tager du X og putter den på Y. It-folk vil ofte bruge ’foo’ og ’bar’ i stedet for X og Y. Forklaringen er lang og har rødder tilbage fra 2. Verdenskrig og udtrykket ”Fucked up beyond all repair”, forkortet ”FUBAR”, som så ændres til ”FOOBAR” og siden deles på midten i to.
• ”Godwin’s law”. Den, der trækker nazi(fascist)-kortet først, er den, der har tabt i en diskussion i cyberspace.
• ”Rubber-hose cryptanalysis”, slang for tortur. Hurtigere at nedbryde personen end krypteringen.
LÆS MEERE OM TECH-KULTUR:
"Tøhø! - men det kræver en forklaring"