MICROCHIPS

Stopper neonproduktion

To ukrainske selskaber, der tilsammen står for at levere omkring halvdelen af al neon, har på grund af Ruslands angreb på Ukraine valgt at standse driften.

Der er global mangel på mikrochips. Og nu har to ukrainske selskaber, Ingas og Cryoin, der tilsammen står for at levere omkring halvdelen af al neon, valgt at standse driften.

Det skriver Reuters.

Neongas er en kernekomponent for de lasere, som bruges til produktionen af mikrochips.

Årsagen til manglen er Ruslands voldsomme angreb på Ukraine. Selskabet Ingas ligger i Mariupol, mens Cryoin ligger i Odessa. Begge byer ligger midt i krigszonen.

Ifølge Reuters er det uklart, hvor meget neon der findes på lagre rundtom i verden. Allerede før krigen var der på grund af corona-krisen mangel på mikrochips. 

Tal fra Dansk Industri viser, at tre ud af fire danske virksomheder, som er afhængige af mikrochips, står og mangler den afgørende komponent.

EU har meddelt, at man vil investere intet mindre end 43 milliarder euro i mikrochipproduktion i Europa. Men det vil tage mange år at bygge fabrikker til at fremstille mikrochips, da processen er meget kompleks.