FAGLITTERATUR

Lige smart nok

Smartphonen har placeret verden i din håndflade. Hvad gør du med den verden, og hvad gør denne verden ved dig? De spørgsmål forsøger den norske professor i socialantropologi Thomas Hylland Eriksen at svare på i sin bog ’Appernes planet’, som udkom på dansk i maj.

Thomas Hylland Eriksen rejser i sin bog ’Appernes planet’ verden rundt og undersøger alle de paradokser, som kendetegner vores omgang med smartphonen. Den gør os mere sociale, men også mere asociale. Den forvirrer os, men den hjælper os også til at strukturere verden. Den gør verden både større og mindre. Den splitter, og den samler. Smartphonen giver Abdoulaye fra Mali et nyt liv, da han flygter til Italien og skal bygge et nyt liv op og holde kontakten til sin familie derhjemme. I USA er den amerikanske journalist Kevin Roose nødt til at gå på afvænning, fordi han er kommet så langt ud, at han rører ved sin telefon 100 gange dagligt.

De to menneskers historie væves sammen med eksempler fra smart­phone-­brugere verden over i en bog, som er værd at læse, hvis man vil forstå sin smartphone. Og kun ved at forstå den kan man begynde at tage kontrollen tilbage fra den intelligente tingest.

Thomas Hylland Eriksen behandlede vores forhold til informationsteknologi og tid i bogen 'Øjeblikkets Tyranni' for 20 år siden. Før de sociale medier. Før Apples iPod. Dengang en mobiltelefon hed Nokia og rummede spil, som hed Snake.
Siden er alting bare blevet forstørret og forstærket. Det går stadig hurtigere, og informationen bliver stadig mere komprimeret. Den oppiskede, hæsblæsende rytme trænger ind overalt.

’Appernes planet’ er et vigtigt PS til forskningsprojektet ’Overheating’, som Thomas Hylland Eriksen stod i spidsen for fra 2012 til 2017. Her undersøgte en gruppe antropologer, hvordan mennesker reagerer på den accelererende forandring i hele verden. Mærkelig nok blev informationsteknologien ikke behandlet som et selvstændigt emne. Det råder Thomas Hylland Eriksen nu bod på med ’Appernes planet’.

’Appernes planet’ er baseret på forfatterens egen forskning, andres forskning, artikler, Facebook-opdateringer, interview fra podcasten ’Hyllands verden’ og samtaler med familie, venner og bekendte. Samt klikken, swipen, kontaktløs betaling og bladren.

Thomas Hylland Eriksen: ’Appernes planet – hvordan smartphonen ændrede verden’. Gads Forlag. 280 sider. 249,95 kr.


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…