Staten tjener på dagpengesystemet

Dagpengesystemet er en overskudsforretning for staten. Det bliver slået fast i et svar fra finansminister Kristian Jensen (V) til Folketingets finansudvalg.

De nye beregninger viser, at når 100.000 personer melder sig ind i a-kasserne, giver det et overskud i statskassen på 85 millioner kroner om året. Et a-kassemedlem betaler et obligatorisk medlemsbidrag til staten, et ATP-bidrag og et bidrag til a-kassernes administration samt måske et frivilligt efterlønsbidrag.

De nye beregninger vækker ikke overraskende glæde i Danske A-kasser.
”Indtil nu har Finansministeriet med deres regnemetode givet det indtryk, at det var statskassen, der i overvejende grad dækkede udgifterne til dagpenge”, siger direktør Verner Sand Kirk i en pressemeddelelse.

Han hæfter sig især ved, at Finansministeriet med sin nye beregning anerkender, at udgifterne til kontanthjælp ville være markant højere, hvis folk valgte a-kassemedlemskabet fra og i stedet mødte op på socialkontoret og bad om kontanthjælp ved ledighed.
”Det faktum har de ikke tidligere villet tage med i deres beregninger”, siger Verner Sand Kirk, der mener, at de ændrede beregningsprincipper giver et mere sandfærdigt billede af, hvem der betaler dagpengene.
”Og det gør vores a-kassemedlemmer altså selv – ligesom de bidrager med et stort ekstra beløb til statskassen”, siger han.

Konklusionen i Finansministeriets nye regneprincipper er, at dagpengesystemet med den nuværende ledighed på 3,7 procent giver et stort overskud til statskassen.
”Faktisk skal vi op på en ledighed på 6,2 procent, før statskassen begynder at betale til dagpengesystemet. Det kommer ikke bag på mig, men det er meget epokegørende og glædeligt, at Finansministeriet nu anerkender, at det er sådan det hænger sammen”, siger Verner Sand Kirk.

sny


Læs også...

PROSAS seneste undersøgelse viser, at 54 procent af medlemmerne ikke havde en eneste dag med efteruddannelse i 2023. "Det er bekymrende", synes…

Lønnen steg mere for PROSA-medlemmer i 2023 end i den øvrige branche. Det viser den nyeste lønstatistik fra 2024.

"It-folk er eftertragtede og en…

Gustav, Valdemar og Julie elsker at game, og de får lov til at dyrke deres passion hver eneste dag – de går nemlig på game design-linjen på Københavns…

Simon og Danni er to af de it-sikkerhedsfolk, som hver dag sidder og kæmper mod hackerne. De kan kalde på Supermand og Catwoman, når der sker noget…

Kønsfordelingen er skæv i it-branchen, men hvorfor er det overhovedet et problem? Og hvordan er vi havnet her? Rikke Kristine Østergaard har en…

Kunstig intelligens gnaver sig med lynets hast ind i it-sikkerhedsbranchen – og det giver både muligheder og udfordringer, påpeger Jacob Herbst fra…

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…