Ii-virksomheden Entropy Fox bliver medarbejderejet

Stifteren af Entropy Fox, Dennis Christensen (tv) sammen med de kommende medejere Rasmus Rune Andersen og Joachim Stougaard. Foto: Rasmus Sigvaldi

iværksætter

Alle mand ved roret

It-virksomheden Entropy Fox er i gang med at etablere fuldt medarbejdereje. Men forandringen rejser masser af spørgsmål, forklarer virksomhedens stifter Dennis Christensen.

Hvor går man hen, når man gerne vil transformere sit succesfulde iværksætterfirma til en ægte medarbejderejet virksomhed? Spørgsmålet er i den grad relevant for it-virksomheden Entropy Fox, der holder til på Raffinaderivej på den nordlige spids af Amager.

Virksomheden blev stiftet af Dennis Christensen i 2016 – samme år som han flyttede til København og sagde farvel til et job som softwareudvikler. Siden er Entropy Fox vokset til at være et it-konsulenthus med 11 ansatte, som blandt andet er stærke på Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR).

Det skal være muligt at afvise en idé om at udvikle ansigts­genkendelse til præcisions­våben
- Dennis Christensen, stifter af Entropy Fox

I det seneste år har Entropy Fox lagt masser af kræfter i at udvikle et onlineforum til Young Scholars Initiative, som er grundlagt af den verdenskendte finansmand og filantropist George Soros. Her kan økonomer diskutere kritisk økonomi, og lige nu er der 15.653 medlemmer fra 125 lande.

Projektet har ikke gjort Entropy Fox rige, men kildekoden til projektet tilhører den danske it-virksomhed. Og det er vigtigt – også for fremtidige projekter.
– Det er noget, man skal huske, når man udfører et solidt stykke programmeringsarbejde til en billig pris, siger han og tilføjer:
– Vi kan trække kildekoden ud og genbruge den. Forhåbentlig kan vi skabe en kollaborativ platform, som ikke er styret af Microsoft eller Google, men som er open source.

For at understrege projektets størrelse fortæller Dennis Christensen om en online plenarforsamling, som Entropy Fox arrangerede med deltagelse af både George Soros, en række nobelprisvindende økonomer – og ­paven.
– Ja, det var rimelig vildt, siger Dennis Christensen.

Svær afsked med en ræv

Men nu er tiden til forandring kommet.
– Selskabet er vokset ud af hænderne på mig, og der to veje, vi kan gå. Et ApS eller et kooperativ, siger Dennis Christensen.

Beslutningen er at fordele ejerskabet ud på alle medarbejdere. Og i den øvelse er også firmanavnet til debat, selv om Dennis Christensen har svært ved at sige farvel til ræven i Entropy Fox. Navnet kommer fra fysikbegrebet entropi, som er et mål for graden af uorden i et system, forklarer han.
– Universets samlede uorden er altid stigende, konstaterer Dennis Christensen, der har studeret nanoteknologi og datalogi.

TEMA:

Denne artikel er en del af et tema om kooperativer og medarbejdereje:
Tilbage til fremtiden
Den tredje streng
Alle mand ved roret
Guide: Global vision

Inspirationen til at skabe en medarbejderejet virksomhed er blandt andet kommet fra møder med tænketanken Demokratisk Erhverv og Kooperationen.

Fordelene er mange, mener Dennis Christensen, men det er vigtigt, at alle spørgsmål bliver vendt i den nye ejerkreds, inden det nye selskab går i luften.
– Mange af mine tanker handler paradoksalt nok om, hvordan man leder en medarbejderejet virksomhed, hvor alle har lige meget indflydelse, siger han.

Bæredygtig model

I de kommende måneder skal medarbejderne finde sammen om en bæredygtig model, som alle kan skrive under på. Det er en demokratisk proces, hvor alle har lige meget at skulle have sagt.
– Det fælles idégrundlag er det helt afgørende. Det rigtig interessante bliver at skabe en arbejdsplads, som også er en legeplads, hvor vi kombinerer vores faglige ekspertiser som programmører, udviklere og designere, siger han.

Et af dilemmaerne opstår, hvis en eller flere af medarbejderne får en idé, som kræver kapital og investorer udefra, hvis den skal realiseres. Det vil ifølge Dennis Christensen ikke umiddelbart kunne lade sig gøre i et kooperativ, men løsningen kan være at lave et anpartsselskab ved siden af kooperativet. Derefter kan kooperativet sælge konsulentydelser og arbejdskraft til det nye selskab og gradvist opbygge et større og større ejerskab af det.
– Vi vil gerne bevare muligheden for at arbejde med en dynamisk idé, hvor vi fungerer som en inkubator, siger han.

Helhjertet investering

Selv om han er stifter af Entropy Fox, opfatter han det ikke som en virksomhed, han har bygget alene. Det er i lige så høj grad alle de andre.

Derfor ligger det ham heller ikke fjernt at lade alle medarbejdere få del i ejerskabet. Men der vil stadig være differentieret løn, og der er formentlig nødt til at være et indskud for at blive medlem. Det skal sikre, at alle involverer sig helhjertet i projektet.
– Den nyuddannede KEA-student kommer ikke til at tjene det samme som en seniorudvikler, men de har lige meget at skulle have sagt på generalforsamlingen. De er en lige så valid del af forretningen, siger Dennis ­Christensen.

Forhåbentlig kan vi skabe en kollaborativ platform, som ikke er styret af Microsoft eller Google, men som er open source
- Dennis Christensen, stifter af Entropy Fox

Når han opremser fordelene ved medarbejdereje, står engagementet højt på listen, men det samme gør ligestillingen af medarbejderne og de fælles beslutninger om fremtiden. Han forventer også endnu højere kvalitet i produkterne – og så er der også den del af forretningen, der handler om rekruttering.
– Mange dygtige udviklere vil gerne engagere sig mere og have indflydelse på deres arbejde. Det tror jeg altså ikke, du får meget af ude hos Nets. På den måde er en medarbejderejet virksomhed attraktiv, fordi du er med til at præge din hverdag og kan finde mere dynamiske måder at arbejde på, siger Dennis Christensen og nævner eksempelvis muligheden for at gå op og ned i tid i perioder.

Samtidig understreger han nødvendigheden af at have nogle etiske retningslinjer, så alle kan se sig selv i virksomhedens profil.
– Det skal være muligt at afvise en idé om at udvikle ansigtsgenkendelse til præcisionsvåben, uden at det skal diskuteres på en generalforsamling, siger han.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…