"Bøsse" bruges stadig som skældsord

Der er et presserende behov for at ændre kulturen på mange arbejdspladser for at gøre op med den forskelsbehandling, som mange LGBT+-personer oplever. Sådan lyder en af konklusionerne i PROSAs rapport ’Ud af skabet, ind i kampen', der undersøger arbejdsvilkårene blandt forbundets LGBT+-medlemmer.

Undersøgelsen viser, at hver ottende af de PROSA-medlemmer, der identificerer sig som LGBT+-personer, har oplevet diskrimination på deres arbejdsplads. Samtidig siger 79 procent af LGBT+-personerne, at arbejdspladsens ry på området kan have indflydelse på deres valg af arbejde. Og de tal får PROSAs næstformand, Hanne Lykke Jespersen, til at varsle nye initiativer.

– Mange angiver, at der fortsat hersker en forældet og ekskluderende kultur på it-arbejdspladserne, hvor ’bøsse’ bruges som skældsord, og der gøres nar af LGBT+-personer. Det vil vi arbejde for at ændre med øget fokus, uddannelse af tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter samt en vejledning til virksomhederne i god og inkluderende kultur, siger Hanne Lykke Jespersen.

Minister: Fremskridt går for langsomt

PROSA præsenterede undersøgelsen på en konference den 9. august med deltagelse af blandt andre LGBT Danmark og Kvinfo samt LO-næstformand Nanna Højlund og FTF-formand Bente Sorgenfrey. De er enige i, at arbejdsmarkedets parter skal sikre bedre forhold for LGBT-personer, men de ønsker også mere lovgivning for at sikre inkluderende arbejdspladser.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) åbnede konferencen med at gøre status på regeringens indsats – herunder en LGBT-handlingsplan med 42 punkter.

– Det at være åben om at være transkønnet eller at springe ud som homoseksuel er stadig et stort skridt for mange mennesker. Denne rapport bidrager til billedet af, at der sker fremskridt, men ikke med den hastighed, vi kunne ønske os, siger Eva Kjer Hansen, der lægger op til et øget samarbejde med fagforeninger, arbejdsgivere og organisationer på området.

ohl


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…