Foto: Shutterstock

nedlukning

Dårlig trivsel bekymrer

Trivslen blandt medarbejderne på landets virksomheder styrtdykker efter år med nedlukning. Eksperter er bekymrede.

Den mentale sundhed blandt ­medarbejderne i en række danske virksomheder er presset efter et år med nedlukning, hjemmearbejde og usikkerhed. En stor undersøgelse fra Center for Ledelse viser, at trivslen styrtdykker.

”Der er tegn på, at vi skal være bekymrede over udviklingen. Fortsætter det i samme retning, nærmer vi os en grænse for, hvornår vi begynder at se stress og depression i udpræget grad”, siger seniorrådgiver Lars Hemmingsen til Finans.

Undersøgelsen bygger på verdenssundhedsorganisationen WHO’s metode til at måle mental sundhed.

Samtidig presser erhvervslivet på for, at det fremover bliver muligt at pålægge medarbejderne at arbejde hjemme flere dage om ugen. Nogle virksomheder har brugt coronakrisen til at skære på antallet af lokaler, så alle medarbejdere ikke kan møde ind samtidig.

Og den udvikling er farlig, mener PROSAs ­formand Niels Bertelsen.

”Hvis det bliver en måde at arbejde på i almindelighed, skal der være mere ordnede forhold, og det skal først og fremmest være baseret på frivillighed. Der skal en hel ny aftale på plads for at sikre, at det kan fungere på forsvarlig vis både psykisk og fysisk”, siger Niels Bertelsen til IT Watch.

62

En undersøgelse blandt 3.800 medarbejdere i 20 private og offentlige virksomheder viser, at medarbejdernes selvoplevede trivsel er faldet fra indeks 72 til indeks 62 i perioden maj 2020 til februar 2021. Tal under indeks 50 indikerer langvarig stressbelastning og risiko for depression.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…