Den mentale sundhed blandt medarbejderne i en række danske virksomheder er presset efter et år med nedlukning, hjemmearbejde og usikkerhed. En stor undersøgelse fra Center for Ledelse viser, at trivslen styrtdykker.
”Der er tegn på, at vi skal være bekymrede over udviklingen. Fortsætter det i samme retning, nærmer vi os en grænse for, hvornår vi begynder at se stress og depression i udpræget grad”, siger seniorrådgiver Lars Hemmingsen til Finans.
Undersøgelsen bygger på verdenssundhedsorganisationen WHO’s metode til at måle mental sundhed.
Samtidig presser erhvervslivet på for, at det fremover bliver muligt at pålægge medarbejderne at arbejde hjemme flere dage om ugen. Nogle virksomheder har brugt coronakrisen til at skære på antallet af lokaler, så alle medarbejdere ikke kan møde ind samtidig.
Og den udvikling er farlig, mener PROSAs formand Niels Bertelsen.
”Hvis det bliver en måde at arbejde på i almindelighed, skal der være mere ordnede forhold, og det skal først og fremmest være baseret på frivillighed. Der skal en hel ny aftale på plads for at sikre, at det kan fungere på forsvarlig vis både psykisk og fysisk”, siger Niels Bertelsen til IT Watch.
En undersøgelse blandt 3.800 medarbejdere i 20 private og offentlige virksomheder viser, at medarbejdernes selvoplevede trivsel er faldet fra indeks 72 til indeks 62 i perioden maj 2020 til februar 2021. Tal under indeks 50 indikerer langvarig stressbelastning og risiko for depression.