foto af isbjørn

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Klimadata

Data i klimaets tjeneste

Klimaforskerne slår alarm. Mængden af CO2 i atmosfæren nåede et rekordniveau i 2018, og temperaturen i verdenshavene har aldrig været højere. Prosabladet ser på, hvordan data kan bidrage til at redde klimaet.

Klimaforandringerne foregår ifølge FN hurtigere end vores indsats for at stoppe dem, og eksperter forudser mere ekstremt vejr i fremtiden.

Tema:

Denne artikel er er en del af et tema om, hvordan data kan bidrage til at løse klimaforandringerne.
Data i klimaets tjeneste
Vind, vejr & data
Dit klimaaftryk skal frem i lyset
Datateknologi skal ændre folks adfærd
Lokale datacentre som bæredygtige alternativ

FN’s generalsekretær António Guterres opfordrer derfor verdens ledere til at mødes i september for at forhandle om en ny plan, der kan nedbringe de globale CO2-udledninger:
”Jeg siger til verdens ledere: Lad være med at komme med skåltaler. Kom med en plan”.

Herhjemme vedtog et enigt Folketing sidste år, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050. Det vil sige, at vi kun må udlede drivhusgasser, hvis vi sørger for at optage en tilsvarende mængde CO2 fra atmosfæren.

Men der er lang vej.

Lige nu står det værre til med den danske klimaindsats end ventet. I 2018 endte Danmarks udledning af drivhusgasser på 51,9 millioner ton. Det er 5,5 millioner ton – eller næsten 12 procent – højere, end regeringen havde spået.

Viljen er til stede

Viljen i befolkningen er ellers til stede. Skoleelever strejker for klimaet, og 67 procent af danskerne siger i en meningsmåling ja til, at Danmark skal gå forrest i den grønne omstilling – også selv om det kan have økonomiske omkostninger.

I april bakkede 3.200 forskere op om de strejkende skoleelever med denne appel til verdens ledere i tidsskriftet Science:
”Vi ser det som vores samfundsmæssige, etiske og videnskabelige ansvar at tale, så det ikke kan misforstås: Kun hvis menneskeheden handler hurtigt og beslutsomt, kan vi begrænse den globale opvarmning. Dette er, hvad de unge mennesker kæmper for. De fortjener vores respekt og fulde opbakning”.

Derfor arbejdes der på højtryk for at udvikle nye teknologier, som blandt andet baserer sig på data om vind, vejr, trafik, energi og – ikke mindst – forbrug. Samlet set kan disse data skabe nye løsninger og give miljømæssige gevinster. Prosabladet har set på, hvordan data kan bidrage til at redde klimaet.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…