klimaomstilling

Grøn omstilling i fagbevægelsen

Et nyt klimapanel med 10 lønmodtagere skal være drivkraft i fagbevægelsens klimaomstilling.

Et nyt klimapanel med 10 lønmodtagere, som til dagligt arbejder med grøn omstilling på deres arbejdspladser, skal være en af drivkræfterne i fagbevægelsens bestræbelser på at bidrage til at nå målet om en 70% CO2-reduktion i 2030.

Panelet har til opgave at udarbejde en række forslag til en endnu grønnere hverdag på landets arbejdspladser, og forslagene vil indgå i udviklingen af fagbevægelsens klimapolitik.

Her er FH's klimapanel

Paneldeltagerne i Lønmodtagernes Klimapanel repræsenterer følgende fagforbund under FH:

Danmarks Lærerforening

Blik- og Rørarbejderforbundet

Dansk El-Forbund

Teknisk Landsforbund

3F

Dansk Metal

Dansk Sygeplejeråd

FOA

Fødevareforbundet NNF

HK

FH har udarbejdet en helhedsplan om klimaomstilling, som indeholder i alt 113 forslag. Den første del af planen foreslår 89 konkrete klimatiltag indenfor 10 områder – fra grønne og socialt bæredygtige indkøb i den offentlige sektor til flere havvindmølleparker og klimaafgifter.

I løbet af året vil klimapanelet deltage i møder i hele landet og hermed medvirke til at udbrede forslagene og de gode erfaringer.

”Den grønne omstilling, vi står overfor, betyder, at hele vores samfund på kort tid skal finde bedre måder at gøre tingene på. Og det er vigtigt, at vi ikke kun fokuserer på forskning, men også på at inddrage lønmodtagernes viden om, hvad der rent faktisk virker ude på arbejdspladsen, og hvordan vi kan fremme den grønne omstilling i praksis. Her kommer vores nye panel til at spille en vigtig rolle”, siger Lizette Risgaard, der er formand for FH.

Ifølge FH’s ”Survey om arbejdsliv 2020” udarbejdet af Danmarks Statistik har 37 procent af de adspurgte lønmodtagere oplevet, at arbejdspladsen inden for de seneste fem år har gjort brug af medarbejdernes grønne forslag til at mindske drivhusgasudledningen.

Mange af de adspurgte lønmodtagere oplever tillige, at de grønne forslag ikke blot gavner klimaet.

De sænker også omkostningerne, og så bidrager medarbejderinddragelsen til trivslen på arbejdspladsen.

”Når der skal udvikles nye grønne løsninger, skal arbejdsmiljø og medarbejdertrivsel selvfølgelig tænkes ind. Derfor er det vigtigt, at lønmodtagerne bliver inddraget fra starten, og ikke blot hægtet på, når ledelsen eller nogle konsulenter kommer ud af et lukket rum med en eller anden smart grøn plan, som ser godt ud på papiret”, siger Lizette Risgaard.


Læs også...

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…

I dag lever Andreas Green Rasmussen af at finde dygtige iværksættere, han kan investere i. Men han har også selv flere startups på CV'et – og han ved,…

Ugly Duckling Ventures er en dansk venturefond, der håber at finde de startups, som bliver store milliardforretninger. Men hvad er en venturefond…

Der findes et hav af muligheder, når du som iværksætter skal finde finansiering til din startup. PROSAbladet guider dig til otte steder, hvor du kan…

Tech-giganterne er stadig i front, når it-studerende skal rangere populære arbejdspladser. Til gengæld har de store konsulenthuse taget et stort dyk…