Livet på supplerende dagpenge gøres lidt lettere

Lige inden Folketinget gik på juleferie, indgik regeringen en aftale med dagpengeforligspartierne, S og DF, om supplerende dagpenge og overskydende timer. ’Aftale om et tryggere dagpengesystem’ hedder forliget og er et af de elementer, der manglede at falde på plads i forbindelse med dagpengereformen, som blev aftalt i oktober. Med de nye regler ser ud til, at livet på supplerende dagpenge bliver lidt nemmere end før. I hvert fald giver man med aftalen blandt andet mulighed for en mere fleksibel genoptjening af retten til supplerende dagpenge.

Ifølge de nye regler kan man fortsat få supplerende dagpenge i 30 uger, men det nye er, at har man efterfølgende en måneds fuldtidsarbejde, kan man få fire uger yderligere med supplerende dagpenge. Man kan, når aftalen træder i kraft, forlænge perioden med op til 12 uger, hvis man har fuldtidsarbejde nok. Derefter skal man ligesom i dag have et halvt års fuldtidsarbejde for at genoptjene ret til supplerende dagpenge i 30 uger.

Der er med de nye regler også lavet om på det såkaldte mindsteudbetalingskrav. Det betyder, at man i dag kun kan få supplerende dagpenge for den pågældende uge, hvis der kan udbetales dagpenge for en hel dag – altså 7,4 timer. Med den nye aftale bliver mindsteudbetalingskravet to dage pr. måned. På den måde skal vi blot kunne udbetale for to dage på en måned, for at medlemmet får ret til supplerende dagpenge. Den ændring er bestemt til medlemmernes fordel.

Reglerne om overskydende timer afskaffes helt. Det betyder, at overarbejde før ledighed ikke skal afspadseres i ledighedsperioden, som det var tilfældet tidligere. Det er positivt, at man som medlem ikke skal bøde for at have gjort en ekstra indsats, da man var i arbejde.

En ting, som den nye aftale ikke laver om på i forhold til de gamle regler, er, at man fastholder et ugebaseret system, hvor dagpengereformen fra oktober ellers går over til et månedsbaseret system. Aftalen træder først i kraft i 2017 sammen med resten af ’Aftale om et tryggere dagpengesystem’. Jeg skriver om hele pakken, når vi nærmer os, og når alle regler er udmøntet i bekendtgørelser og vejledninger.

Godt nytår


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…