PROSA: Mangfoldighed giver bedre arbejdsmiljø

Hvorfor har PROSA valgt at sætte fokus på LGBT+?:
I forbindelse med Priden i 2016 lavede FTF, LO og AC en undersøgelse blandt LGBT+-personer. Den viste rystende, at det var et mindretal, der forventede støtte fra deres fagforening, hvis de blev diskrimineret. De fleste forventede ikke hjælp, eller vidste ikke, om der ville være hjælp. I PROSAs arbejdsmarkedsudvalg besluttede vi at sætte fokus på området ved at deltage i Priden i år, men også bidrage med noget, der var arbejdspladsorienteret.

Hvad håbede PROSA at få ud af dette fokus?
Først og fremmest ville vi se, hvordan det så ud på vores område. Selvfølgelig med den hensigt at følge op på de problemer, som måtte vise sig.

Hvorfor skal en fagforening overhovedet beskæftige sig med LGBT+-spørgsmålet?
Det er et rigtigt godt spørgsmål, som vi også har fået før. Vi beskæftiger os ikke med LGBT+, fordi vi interesserer os for folks seksualitet, men fordi vi finder det vigtigt, at man kan være, som man er og også være åben om det, hvis man ønsker det – og selvfølgelig lade være, hvis man har det bedst med det.

Hvad får PROSAs medlemmer, der ikke er LGBT+, ud af dette arbejde?
LGBT+- gruppen er faktisk stigende. Når man spørger i yngre grupper, er der langt flere. Det er vigtigt for vores fag, at vi kan tiltrække arbejdskraft fra alle grupper: LGBT+, kvinder, folk med forskellig etnicitet, kultur og så videre. Men det er også min opfattelse, at mangfoldighed i medarbejdersammensætningen giver et bedre arbejdsmiljø, og så er der faktisk forskning, der viser, at det også indvirker positivt på virksomhedernes bundlinje, når medarbejdergruppen er mere mangfoldig. Måske fordi pladsen til mangfoldighed gør os alle sammen mere frie med de særheder, vi alle sammen går rundt med, og det kan frigøre kræfter til bedre indsats og bedre samarbejde.

Hvad finder du mest bekymrende, når du læser rapporten?
Der er flere ting. Men jeg vil nævne den direkte diskrimination og også de relativt mange, som ikke mener, at de på deres arbejde kan give udtryk for, hvis de eksempelvis lever sammen med en af samme køn.

Hvordan vil PROSA løse dette?
Jeg tror først og fremmest, det er vigtigt at få debatten. Jeg er overbevist om, at langt det meste diskrimination ikke har til hensigt at diskriminere nogen. Det er utilsigtet, og her tror jeg på, at det vil hjælpe, hvis der sættes fokus på det.

Hvad glæder du dig mest over, når du læser rapporten?
Jeg kan se, at langt de fleste ikke-LGBT+-personer mener, at man sagtens kan være åben på arbejdspladsen. Det tager jeg faktisk som udtryk for, at de finder det i orden. Så skal vi jo bare have den gode vilje frem, så LGBT+-gruppen også får budskabet om, at åbenhed er velkommen.

Hvordan vil rapporten og den viden, PROSA har fået, gavne medlemmerne?
Jeg tror, at arbejdet med dette område vil gavne bredt. Jeg tror, det kan være med til en større omtanke for, hvornår man med vittigheder generer kolleger. En vittighed er simpelthen ikke sjov, hvis den krænker nogen.


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…