”Teknologi for mennesker” – replik til anmeldelse af FTF’s digitaliseringspolitik

Tak til Prosabladet for at sætte fokus på FTF’s digitaliseringspolitik, som blev vedtaget på FTF’s Repræsentantskabsmøde i maj. Politikken skal ses i sammenhæng med en ny FTF-undersøgelse og en ny rapport fra Teknologisk Institut om digitaliseringens muligheder og konsekvenser for FTF’erne.

Undersøgelsen blandt 3.300 privat og offentligt ansatte FTF’ere dokumenterer blandt andet, at det er afgørende at inddrage og efteruddanne medarbejderne i ny teknologi og digitalisering, hvis kvaliteten skal løftes til fordel for alle parter. Det budskab går vi til både trepartsforhandlinger og Disruptionrådet med.

Anmelderen mener ikke, at der i politikken skelnes godt nok mellem den offentlige og den private sektors forskellige vilkår. Vi ser de to som hinandens forudsætninger og samarbejdspartnere, hvis digitaliseringen skal blive en succes. Ny teknologi og digitalisering påvirker både offentlige og private job, der ændrer sig voldsomt de kommende år. Sammen med DI Digital har FTF foreslået, at den offentlige sektor gøres til digital spydspids og testlaboratorium for ny teknologi og digitalisering. Det kan skabe nye job i det private og giver mere plads til kernefagligheden hos offentligt ansatte, men forudsætningen er, at medarbejdernes kompetencer løftes, samtidig med at de inddrages i både udviklingen og implementeringen. Det kræver politisk handling og støtte, og det arbejder vi på i samarbejde med både arbejdsgivere, forskere og fagforeninger, herunder PROSA.

Anmelderen peger på, at der også er behov for at have fokus på, hvilke krav fagbevægelsen skal stille til sig selv for ikke at blive løbet over ende af digitaliseringen. Det er jeg helt enig i, og derfor søsætter vi også et selvstændigt organisationsprojekt om netop det efter sommerferien. Jeg håber, at også PROSA vil bidrage her.

Politik, forslag og undersøgelser kan ses samlet på: https://www.ftf.dk/oekonomi/digitalisering/#  


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…