Arbejdsliv

Work-life-balance er for første gang vigtigere end løn

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere prioriteret end løn. En del af en sund udvikling, fastslår næstformanden i PROSA, som også hæfter sig ved, at gode værdier og muligheder for udvikling betyder stadig mere for de unge.

 

Virksomheden Randstad har siden 2002 taget temperaturen på udviklingen i synet på karriere og personlig udvikling på arbejdspladser i 35 lande, herunder Denmark.

Det sker via deres globale ”Workmonitor”, hvor mere end 26.000 personer har deltaget.

I den nyeste undersøgelse ser man et tydeligt skifte i medarbejdernes ønsker og forventninger til arbejdspladsen.

For første gang rangerer work-life balance højere end løn som den vigtigste motivationsfaktor.

Et andet vigtigt element i rapporten handler om ansvarlighed.

”Næsten halvdelen af de adspurgte siger, at de ikke ville acceptere et job i en virksomhed med sociale eller miljømæssige værdier, der ikke stemte overens med deres egne - en stigning til 48 procent fra 38 procent året før,” lyder det i ”Workmonitor 2025”.

Andre nøgletal er:

  • 29 procent svarer, at de er stoppet, fordi de er uenige med ledelsens synspunkter, hvilket er næsten en tredjedel mere end året før.
  • 44 procent vil ikke acceptere et job uden muligheder for at udvikle relevante færdigheder – en relativ stigning på 22 procent.
  • 41 procent vil stoppe, hvis der ikke bliver tilbudt lærings- og udviklingsmuligheder, en stigning fra 29 procent i forhold til 2024.

”Workmonitor 2025” viser også, at ønsket om at udvikle AI-færdigheder fylder stadig mere i forhold til at udvikle kompetencer.
 

Status i Danmark

De danske svar følger langt henad ad vejen de internationale.

Der er dog to steder, hvor danske respondenter er markant anderledes end det globale gennemsnit:

  • 73 procent vil sige et job op, hvis de ikke føler, at de hører til (55 procent globalt).
  • 56 procent angiver, at uddannelse og udvikling er vigtig for dem i deres nuværende rolle, eller når de søger et nyt job (72 procent globalt).

Når undersøgelsen kigger specifikt på it og telebranchen gælder det, at:

"Fællesskab er vigtigere for IT- og telekommunikationstalenter end den gennemsnitlige medarbejder. Når det er givet, er de dog også mere tilbøjelige til at præstere bedre i deres rolle."

"Mulighederne for at avancere er særligt vigtige for IT- og telekommunikationstalenter, og over halvdelen har oplevet en stigning i uddannelsesmulighederne i de seneste seks måneder. Måske er det ikke overraskende for en så efterspurgt sektor, at talenter, der ikke har fået deres forventninger opfyldt, er betydeligt mere tilbøjelige til at sige op."

PROSA genkender tendenserne

I de IT-ansattes fagforening, PROSA, nikker man genkendende til svarene og udviklingen.

”Vi ser at work-life balance betyder stadig mere for de unge. De vil have et helt liv, og de ser ikke bare på løn, men også på livskvalitet og personlig udvikling. Det er en sund udvikling, som selvfølgelig også bliver hjulpet af, at vi er en meget efterspurgt faggruppe,” siger Curt Kjærsgaard Raavig, næstformand i PROSA, og fortsætter:

”Men de tider, hvor man kunne slide unge op uden at blive mødt af modkrav, er heldigvis forbi mange steder. Vi har selvfølgelig stadig virksomheder, som har en usund kultur, hvor arbejde og fritid smelter sammen, og hvor man næsten forbruger nye ansatte, så længe de holder. Men den del bliver heldigvis sjældnere.”

Han kalder det en sund udvikling for en IT-branche, der bliver stadig mere moden og fokuseret på det menneskelige også.

”IT og tech handler i høj grad om fællesskaber og om at brænde positivt for noget. Så når det bliver usundt, er vi også bedre til at sige fra. Det er et fag, hvor vi er gode til at samarbejde og udvikle sammen, og derfor er vi også obs på, når noget ikke er i orden, eller når kolleger behandles dårligt,” fortsætter Curt Kjærsgaard Raavig.

Han påpeger i øvrigt, at det er vigtigt at tage behovet for og ønsket om AI-skills alvorligt:

”Det er afgørende med kompetencer inden for brug af kunstig intelligens på arbejdsmarkedet. Her skal vi simpelthen i gang med tilbud og kompetenceudvikling. Undersøgelsen viser at talenter i Nord- og Latinamerika samt Asien og Stillehavsregionen ”har højere tillid til, at deres arbejdsgiver uddanner dem løbende”. Det bør bekymre i en verden, hvor flere og flere penge skal tjenes i det omskiftelige digitale,” siger Curt Kjærsgaard Raavig og fortsætter:

”Viden er alfa og omega for vores fremtidige konkurrenceevne. I forbindelse med, at de ældre er højt ønsket på arbejdsmarkedet, er det også bekymrende, at de ældre mister momentum og muligheder for videreudvikling og omskoling. I forhold til Gen-Z og Millennials har kun halvt så mange af de ældre oplevet at ”uddannelsesmulighederne hos deres arbejdsgiver er steget det sidste halve år.” 

 

 


Læs også...

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…