Bliv klogere på ændringer i dagpengereglerne

Den nye dagpengereform er netop vedtaget, og de enkelte punkter skal nu beskrives i bekendtgørelser og vejledninger. Derfor følger der her en liste udelukkende over ændringer, og jeg vil så vende tilbage til dem i løbet af efteråret, når vi ved mere om de enkelte ændringer.   

Ret til seniormedlemskab

Medlemmer, der når folkepensionsalderen, har ret til at blive i a-kassen eller melde sig ind i a-kassen. De kan dog ikke opnå ret til ydelser – altså penge - fra a-kassen. Det eneste, de opnår ret til, er hjælp til jobsøgning.

Nedsat sats til dimittender

Nyuddannede medlemmer kan få udbetalt dagpenge efter 82 procent-satsen, hvis de har forsørgerpligt over et barn, ellers vil de få udbetalt dagpenge efter 71,5 procent-sats. 

Regler for dimittendoptagelse

Fortolkningen af 18 måneders-reglen for optagelse som nyuddannet ændres. Medlemmer, der gennemfører en uddannelse normeret til at vare mindst 18 måneder, opnår ret til dagpenge en måned efter uddannelsens afslutning. Uddannelsen kan dog tidligst anses for afsluttet 18 måneder efter påbegyndelse. 

Arbejde med krigsmateriel

Tidligere har det været en gyldig grund for et medlem at undlade at overtage arbejde eller at ophøre med arbejde, når der var tale om arbejde med udvikling og produktion af krigsmateriel. Denne regel ophæves nu. 

Henvisning til fuldtidsarbejde

Et deltidsforsikret medlem kan ikke længere afslå at overtage henvist arbejde af større omfang end deltidsarbejde. Det samme gælder, hvis pågældende henvises til en samtale med en arbejdsgiver. Det betyder, at deltidsforsikrede medlemmerne fremover kan henvises til fuldtidsarbejde. 

Fleksibel genoptjening

Den fleksible genoptjening indebærer, at medlemmer, som ikke har genoptjent retten til en ny dagpengeperiode, når den ordinære dagpengeperiode er opbrugt, får mulighed for at konvertere beskæftigelsestimer på en beskæftigelseskonto til forlængelse af dagpengeperioden i forholdet 1:2. Forlængelsen kan højest være et år, så den samlede dagpengeperiode inklusive forlængelse ikke kan overstige tre år. 


Læs også...

Kunstig intelligens gnaver sig med lynets hast ind i it-sikkerhedsbranchen – og det giver både muligheder og udfordringer, påpeger Jacob Herbst fra…

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…