synspunkt

Klimaet kan ikke vente længere

Der skal skub i klimavenlige løsninger, fastslår næstformand i PROSA, Hanne Lykke Jespersen, i denne kommentar. Derfor er PROSA gået med i samarbejdet ”Broen til fremtiden”, for at kræve handling nu.

Det er ikke længere muligt at benægte det åbenlyse: Vores klima er under alvorligt pres, og kun de allermest dumstædige har lyst til at undsige det, som videnskaben har sagt gennem mange år – i hvert fald ikke direkte. Men selv om de fleste politikere i valgkampen siger, at de tager klimaet alvorligt, så kniber det gevaldigt med viljen til handling.

Danmark er et af de lande, som har det største CO2-aftryk i verden set i forhold til indbyggertallet. Det giver os et særligt ansvar for at sætte skub i klimavenlige løsninger. For selv om vores CO2-udledning har været faldende i nogle år, så er den steget igen de seneste to-tre år.

Alligevel ser vi, at mange politikere tøver eller har dårlige undskyldninger i stil med, at det ikke nytter, hvis Danmark skal gøre det alene. Eller at alle lande i verden – eller i hvert fald i Europa – skal være enige først. Eller at det må være nogle andre, der skal gøre noget.

Vores klima er under alvorligt pres, og kun de allermest dumstædige har lyst til at undsige det
- Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA

Der har været mange og langstrakte diskussioner om, hvorvidt det er individet eller samfundet, der skal handle. Svaret er begge dele – og det haster, hvis temperaturstigningerne ikke skal få uoverskuelige konsekvenser for de kommende generationer.

Derfor er PROSA nu gået sammen med en række andre fagforeninger, grønne organisationer og danske forskernetværk for at kræve handling nu. Samarbejdet hedder ”Broen til fremtiden”, og det er vores holdning, at det både er den enkelte og samfundet, der skal handle. Der er ingen undskyldninger for at vente.

Vi kan bruge vores samlede viden som repræsentanter for en række brancher og sektorer i Danmark til at udvikle konkrete forslag til handling. Det er dejligt at se, at ungdommen nu går forrest i kampen, og at mange ikke længere vil høre på tom snak. De vil se handling nu. I fællesskab kræver vi:

•    Et CO2-neutralt Danmark i 2040 med bindende delmål hvert femte år.

•    Bæredygtig trafik med smartere, grønnere og billigere kollektiv trafik samt flere cykler og el-biler.

•    Stop for nye olie- og gaslicenser i Nordsøen – de fossile brændstoffer skal blive, hvor de er.

PROSAs opgave er at komme med konkrete forslag til holdbare klimaløsninger med udgangspunkt i it-faget. Vi er derfor ved at planlægge en workshop, hvor medlemmerne kan være med til at udvikle idéer til, hvordan vi på it-området kan bidrage til, at Danmark lever op til klimamålene.

Hvis du vil være med til bygge ”Broen til fremtiden”, så kom og vær med – vi har brug for alle gode kræfter. Start med at tilmelde dig vores mailingliste på klima@prosa.dk og send gerne dine gode idéer samme vej, så de kan indgå i vores arbejde for en grønnere it-fremtid.

 

Klimamarch den 25. maj

Lørdag den 25. maj afholdes der klimamarch i byer over hele verden for at vise opbakning til klimaaftalen fra Paris og i solidaritet med folk verden over, som kæmper for en ansvarlig klimapolitik og social retfærdighed. PROSA deltager i klimamarchen og opfordrer sine medlemmer til at gå med.

I København er det på Christiansborg Slotsplads med start klokken 13.00, hvor du blandt andre kan møde den svenske klimaaktivist Greta Thunberg og EU's tidligere klimakommissær Connie Hedegaard

Se en oversigt over klimamarcher i hele Danmark på www.klimamarchkbh.com