ferielov

Store huller i ferieloven

Et opsagt medlem står uden ferie indtil august, fordi arbejds­giveren kræver, at de optjente feriedage afholdes i opsigelsesperioden. Sagen viser, at elementer i ferieloven ikke er til medarbejdernes fordel.

Når man er fritstillet, afholder man automatisk mest mulig ferie, inden ansættelsesforholdet slutter helt. Men med den nye ferielov har man ikke længere ret til at få alle sine feriedage med sig, som så kan bruges til den tre ugers sommerferie, man har krav på.

Det faktum har ramt et medlem, der er blevet opsagt til udgangen af januar. Hans arbejdsgiver har krævet, at han holder mest mulig ferie i opsigelses­perioden.
– Det betyder, at chefen kan tage alle de dage, vores medlem har opsparet, samt de feriedage, han optjener i oktober, november og december. Dem for januar kan chefen dog ikke nå at kræve, da medlemmet først kan bruge dem fra februar af, forklarer Signe Rasmussen, der er jurist i PROSA.

Chefen kan kræve det, fordi medlemmet efter 1. februar har nok måneder tilbage til at kunne nå at spare 15 dage op til at holde sommerferie inden for hovedferieperioden, som ligger fra 1. maj til 30. september.
– Den kommer så i medlemmets tilfælde til at ligge i august, også selvom det måske ikke passer ind i hans og familiens feriemønster. Sådan er reglerne desværre nu, siger Signe Rasmussen.

Nye boller på suppen

I den gamle ferielov var de feriedage, du optjente først, reserveret til din hovedferie. På den måde var den beskyttet af den særstatus, som hovedferien har. Det betød, at den som udgangspunkt skulle varsles med tre måneder og først kunne afholdes efter 1. maj.
– Det var især en fordel i opsigelsessituationer, hvor opsigelsesvarslet udløb før den 1. maj. Med de nye regler er der andre boller på suppen, siger Signe Rasmussen.

Det er nu juridisk set fuldt ud lovligt for arbejdsgiveren at varsle alle optjente feriedage til afholdelse inden fratrædelsen. Også selvom nogle af feriedagene skulle være gået til sommerferien.

Det er desværre ikke alle arbejdsgivere, der er lige elskværdige
- Signe Rasmussen, jurist i PROSA

I den konkrete medlemssag betyder det, at arbejdsgiveren kun skal overføre de sidste 2,08 feriedage, der bliver optjent i januar, til medlemmets feriekonto.
– Så antallet af feriedage, som ens arbejdsgiver kan varsle til afholdelse i en opsigelsesperiode, kommer altså helt an på, hvornår på året man bliver opsagt, hvor mange feriedage man har brugt, og om man kan nå at optjene nok feriedage til, at man kan holde tre ugers sommerferie inden den 30. september, siger Signe Rasmussen.

Brug PROSA

Den situation er på ingen måde optimal for den enkelte lønmodtager, mener juristen, og hun anbefaler, at du kontakter PROSA, hvis du får en fratrædelsesaftale med varsling af mest mulig ferie.
– Måske er din arbejdsgiver forstående for, at du gerne vil holde sommerferie i juli måned og lader dig derfor få noget af din optjente ferie med dig videre. Den samtale tager vi gerne for dig, siger Signe Rasmussen.

Kravet om at få en fratrædende medarbejder til at bruge alle sine feriedage i opsigelsesperioden handler for arbejdsgiveren først og fremmest om at minimere omkostningerne.
– Vi oplever heldigvis, at nogle arbejdsgivere har en vis forståelse for, at ferien for mange er noget, man helst tilbringer sammen med familien, og ikke i september, når ungerne er tilbage i skolen. Derfor lader de i det mindste medarbejderen få fem feriedage med sig ved fratrædelsen. Men det er desværre ikke alle arbejdsgivere, der er lige elskværdige, siger hun.

Signe Rasmussen tøver derfor ikke med at kalde loven ”uhensigtsmæssig” ud fra et lønmodtagerperspektiv. Men som hun siger:
– Vi er jo ligesom nødt til at acceptere loven, som den er. Men det er da klart et mål for os, at medlemmer, der kommer med en opsigelse, hvor ferien er varslet i opsigelsesperioden, også ved, at vi vil prøve på at få feriedagene med.


Læs også...

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…

Ifølge mediet The Independent steg antallet af internetbrug og skærmtiden i 2024. Mediet har sammen med Datareportal.com samlet en oversigt over…

PROSAs technørd og legebarn, forbundssekretær Mirza Cirkinagic, har fulgt nyhedsstrømmen fra techindustrien tæt hen over sommeren. ”Det har været en…

Platformen Hilfr har indgået en ny overenskomst med 3F, hvor der bliver sat krav til arbejdspladsens brug af kunstig intelligens.