”Der er ingen tvivl om, at Netcompany er højt profileret og derfor en attraktiv arbejdsplads for mange dygtige, unge IT-folk. Men det kommer åbenbart med en stor slagside, hvor helbred og trivsel er en af omkostningerne," advarer PROSA-næstformand Curt Kjærsgaard Raavig. Foto: Jakob Boserup
Peters historie, som kan læses på PROSAbladet.dk, er blot den seneste i en al for lang række af historier om, hvordan Netcompany presser de ansatte med for korte deadlines, for lidt hjælp og for lange arbejdsdage.
Peter, der er midt i 20'erne og har været hårdt plaget af stress, udtaler blandt andet:
”Jeg havde regnet med, at der ville være et pres, men ikke stress på den her måde.”
Peter er således endnu en i en række af ansatte, som er blevet slidt op af arbejdsforholdene hos en højt profileret dansk virksomhed.
Og det bør kalde på en form for handling fra Netcompany – og fra de offentlige arbejdsgivere, som entrerer med virksomheden. Det bør i øvrigt også få de unge, som bliver tilbudt "drømmejobbet", til at tænke sig om en ekstra gang, inden de skriver under på en ansættelseskontrakt.
Det mener næstformanden for IT-fagforeningen PROSA, Curt Kjærsgaard Raavig.
”Vi er bekymrede, mildt sagt, fordi der er så mange eksempler på, at Netcompanys succes gør ondt på de ansatte. Når IT-folk, som elsker deres fag, brænder helt og aldeles ud allerede i midten af 20'erne eller går ned med stress, så er det advarselslamper, som burde blinke skrigrødt. Også hos det offentlige, som gør så flittigt brug af Netcompany til løsninger,” siger han.
Man skal ikke knække efter få år, bare fordi man takker ja til drømmejobbet.
Stor slagside, når det kommer til behandlingen af ansatte
Curt Kjærsgaard Raavig fortsætter:
”Der er ingen tvivl om, at Netcompany er højt profileret og derfor en attraktiv arbejdsplads for mange dygtige, unge IT-folk. Men det kommer åbenbart med en stor slagside, hvor helbred og trivsel er en af omkostningerne. Mediet Version2 har blandt andet i efteråret beskrevet, hvordan hver femte ansatte har forladt virksomheden inden for det seneste år," siger han.
"Der er heller ingen tvivl om, at virksomheden har rigtigt gode kontakter alle de rette steder, når det skal hentes opgaver hjem, og jeg kunne da godt ønske mig, at de steder også begyndte at spørge til trivsel og sikkerheden, når helt unge ansatte får overdraget enormt ansvar, pressede deadlines og efterlades alene med vigtige opgaver omkring kritisk infrastruktur."
Husk at kontakte jeres faglige organisation inden I skriver under på en ansættelseskontrakt, fordi vilkårene og arbejdsbyrde hos Netcompany erfaringsmæssigt knækker en del.
Kontakt jeres fagforening
Curt Kjærsgaard Raavig opfordrer ansatte hos Netcompany til at tale med deres fagforening om, hvad der er rimelige vilkår.
”Man skal ikke knække efter få år, bare fordi man takker ja til drømmejobbet, men ikke aner, hvad det indebær, og hvilke vilkår der reeelt venter i den anden ende. Husk at kontakte jeres faglige organisation, inden I skriver under på en ansættelseskontrakt, fordi vilkårene og arbejdsbyrde erfaringsmæssigt knækker en del ret hurtigt," siger han og fortsætter:
"Det skal ikke være med helbredet som indsats, at man takker ja til drømmejobbet. Og måske særligt i en alder, hvor man ikke har prøvet sig selv af på arbejdsmarkedet endnu, og derfor måske ikke kender egne grænser endnu."
LÆS OGSÅ:
PROSAbladet vil gerne dele flere erfaringer fra ansatte i den danske IT-branche.
Hvis du har lyst til at dele din historie, må du meget gerne skrive til mbt@prosa.dk